پرتو درمانی یا رادیوتراپی (Radiotherapy) یک روش درمانی برای بیماران مبتلا به سرطان، بعضی بیماریهای تیروئیدی و اختلالات خونی است. رادیوتراپی انکولوژی برای درمان سرطان ممکن است در مراحل مختلف درمان این بیماری مهلک تجویز شود. در مراحل اولیه سرطان، رادیوتراپی به کاهش اندازه تومور قبل از جراحی یا از بین بردن سلولهای سرطانی کمک میکند. در مراحل پیشرفته از سرطان، پرتو درمانی به عنوان بخشی از مراقبتهایی که برای تسکین درد بیماران سرطانی استفاده میشوند کاربرد دارد. رادیوتراپی انکولوژی انواع مختلفی دارد و در صورت تجویز پزشک طی دورهای چند هفتهای انجام شده و در کنار درمان عوارضی هم دارد.
عملکرد رادیوتراپی انکولوژی به این صورت است که از امواج انرژی مانند نور و گرما برای درمان تومورهای سرطانی استفاده میشود. در این روش از نوعی پرتوی پر انرژِی به نام یونیزان استفاده میشود که این پرتو DNA سلولهای سرطانی را شکسته و رشد و تقسیم آنها را مختل میکند. به این ترتیب اشعه سلولهای سرطانی را از بین میبرد و باعث کند شدن رشد این سلولها میشود. پرتو درمانی به تنهایی و یا در ترکیب با سایر روشهای درمان سرطان از جمله شیمی درمانی و جراحی استفاده میشود.
رادیوتراپی انکولوژی از چند طریق قابل انجام است که پزشک با توجه به شرایط بهترین نوع را برای بیمار تجویز میکند. رایجترین انواع رادیوتراپی شامل موارد زیر است:
رادیوتراپی معمولاً در بیمارستان انجام میشود. معمولاً بعد از رادیوتراپی خارجی میتوانید به خانه بروید اما در روش رادیوتراپی با ایمپلنت و رادیو ایزوتوپ درمانی ممکن است لازم باشد چند روزی در بیمارستان تحت نظر باشید.
رادیوتراپی در مراحل اولیه سرطان و یا بعد از شیوع آن مورد استفاده قرار میگیرد. این روش درمانی در موارد زیر کاربرد دارد:
بطور کلی رادیوتراپی بعد از جراحی به عنوان موثرترین روش درمان سرطان شناخته میشود اما میزان و نحوه عملکرد آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
مراحل زیر در رادیتراپی و انکولوژی برای درمان سرطان انجام میشود:
تابش پرتوها در رادیوتراپی هم سلولهای سالم و هم سلولهای سرطانی را تحت تاثیر قرار میدهد. بطور کلی عوارض ناشی از رادیوتراپی و پرتودرمانی به عواملی از قبیل منطقه تحت درمان، وضعیت سلامتی کلی فرد و نوع و دوز تابش بستگی دارد.
عوارض کوتاه مدت پرتو درمانی با توجه به منطقهای از بدن که تحت این تابش پرتو قرار میگیرد متفاوت است. این عوارض شامل موارد زیر است:
عوارض بلند مدت هم به ناحیه تحت درمان ربط دارد و شامل موارد زیر است:
در موارد نادر ممکن است تابش پرتوها و رادیوتراپی منجر به شکلگیری نوع دیگری از سرطان در فرد شود. عوارض بلند مدت رادیوتراپی لزوماً برای همه افراد رخ نمیدهد و از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
بعد از رایوتراپی انکولوژی چه اقداماتی باید انجام شود؟ برای کاهش عوارض ناشی از رادیوتراپی در بیمار مبتلا به سرطان لازم است اقداماتی انجام شود تا این اثرات به حداقل برسند. مراقبتهای بعد از پرتو درمانی شامل موارد زیر است:
معمولاً 5 جلسه در هفته و به مدت 3 الی 9 هفته رادیوتراپی انجام میشود که این مقدار برای هر فرد متفاوت خواهد بود. هر جلسه رادیوتراپی معمولاً 15 دقیقه است.
رادیوتراپی انکلولوژی بدون درد است اما بدلیل آسیب رساندن به بافت اطراف محل درمان، بیش از 5 جلسه در هفته انجام نمیشود تا بافت آسیب دیده دو روز استراحت داده شده و درمان شود.
در روش ایمپلنت فلز رادیواکتیو در بدن و تزریق و بلع ماده رادیواکتیو، تشعشعات حاصل فلز و مواد برای اطرافیان بیمار ضرر دارد به همین منظور بیمار چند روز در بیمارستان نگه داشته میشود. ایمپلنتهای دائمی بدلیل تشعشع کمتر اشعهها، خطر کمتری دارند. تشعشعات ناشی از رادیوتراپی، سلولهای سالم را تخریب میکند و سیستم ایمنی را با اختلال مواجه میکند.
زنان باردار نباید تحت رادیوتراپی قرار بگیرند چراکه ممکن است به کودک آسیب برساند. خانمها در طول رادیوتراپی نباید باردار شوند و به آقایان هم توصیه میشود حداقل تا چند ماه بعد از رادیوتراپی صاحب فرزند نشوند و از روشهای پیشگیری از بارداری استفاده کنند.
جهت اطمینان از انتخاب پزشک با ما تماس بگیرید.
اولین نفری باشید که سوال خود را مطرح می کنید