اسم لنفوم هوچکین را شنیدهاید؟ لنفوم هوچکین یا Hodgkin lymphoma، یک نوع خاص سرطان است که سیستم لنف بدن ما را درگیر میکند. سرطان هوچکین میتواند مغز استخوان، طحال، ستون فقرات، گلو، زیر بغل یا هر کدام از غدد لنفاوی بدن را درگیر کند. هوچکین یکی از بیماریهایی است که معمولا دیر تشخیص داده میشود و با گلو درد و بیحالی و ضعف عمومی خودش را نشان میدهد. لنفوم هوچکین، به اندازه سرطان معده یا پستان رایج نیست اما مبتلایان را به شدت درگیر میکند و میتواند علائم دردناکی داشته باشد. سیستم لنف، مجموعهای است از رگها و غدهها که در سر تا سر بدن وجود دارند و لنفوم میتواند هر بخشی از آن را بیمار کند. آن چه که این سرطان و درمانش را مهم میکند، این است که سیستم لنفاوی بخشی از سیستم ایمنی بدن است. مایعی شفاف به نام لنف، در شریانهای لنفی جریان دارد و گلبولهای سفید ضد عفونت یا همان لنفوسیتها را با خود حمل کرده و به سر تا سر بدن میبرد. در این مطلب، سرطان هوچکین یا لنفوم هوچکین را زیر ذرهبین میبریم.
هر سرطانی، ناشی از تقسیم غیرعادی و بیش از اندازه سلولهاست. لنفوم هوچکین هم وقتی اتفاق میافتد که لنفوسیتهای بی (نوع خاصی از همان گلبولهای سفید)، شروع به تقسیم غیرعادی کرده و در بخشهای خاصی از سیستم لنفاوی تجمع پیدا میکنند، مثلا در غدههای لنفاوی. لنفوسیتهای تحت تاثیر سرطان، ویژگیهایی که به آنها اجازه میدهند تا با عفونت بجنگند را از دست میدهند و به این ترتیب، از کاربرد اصلی خودشان ساقط میشوند. لنفوسیتهای از کار افتاده، در مقابل عفونت آسیبپذیرتر هستند. به همین دلیل است که رایجترین علامت سرطان هوچکین، ورمی بدون درد در غدد لنفاوی است که نشانه عفونت محسوب میشود (این ورم بیشتر اوقات در گردن، زیر بغل یا کشاله ران حس میشود).
این سرطان در بیشتر افراد و طیفهای سنی اتفاق میافتد اما بر خلاف سرطانهایی مثل سینه، بیشتر جوانان بیست تا بیست و پنج ساله را تحت تاثیر قرار میدهد. البته که در افراد مسن بالای هفتاد سال هم رایج است. مردان، شانس نسبتا بیشتری از زنان برای ابتلا به سرطان هوچکین دارد. مثلا در بریتانیا، سال گذشته دو هزار و صد نفر کیس جدید ابتلا به این سرطان وجود داشته که بیشتر آنها مرد بودهاند. خبر خوب اما این است که لنفوم هوچکین، یکی از درمانپذیرترین سرطانها در دنیاست و بیش از نود درصد بیماران مبتلا به آن، پس از گذراندن مراحل درمان سرطان به زندگی عادی برمیگردند و بیش از پنج سال زنده میمانند. بیشتر بیماران مبتلا به هوچکین، زندگیهایی طولانی و نرمال دارند.
علت دقیق ابتلا به این سرطان، مشخص نیست. البته اگر هر کدام از این شرایط را داشته باشید، احتمال ابتلای شما به سرطان هوچکین بالاتر خواهد رفت:
برای درمان سرطان هوچکین، راههای مختلفی وجود دارد. این سرطان، یکی از پیشروترین سرطانهاست و در عین حال، همان طور که گفتیم میتواند خیلی ساده درمان شود. شیوه درمان سرطان برای هر کیس خاص، به سن و سلامت فرد بستگی دارد چون بعضی از انواع مدلهای درمان، فشار زیادی به بدن وارد میکند. درمانگر شما برای شروع درمان سرطان هوچکین، میزان پیشروی و استیج سرطان را در نظر خواهد گرفت. به صورت کلی، با وجود زنده ماندن بیشتر مبتلایان به این بیماری، خطراتی مثل عدم باروری و متاستاز یا ایجاد انواع دیگر سرطان تهدیدشان خواهد کرد.
علائم این بیماری، میتوانند بسیار شبیه به علائم یک مسمومیت یا ضعف و حتی سرماخوردگی باشند. کلید تشخیص و مراجعه سریع به دکتر، توجه به علائمی است که با داروهای ساده درمان نشده و ادامه پیدا میکنند. برای تشخیص زودهنگام لنفوم هوچکین، به این علائم توجه داشته باشید:
نوع کلاسیک این بیماری، رایجترین نوع آن است. افرادی که دچار این بیماری میشوند، سلولهای بزرگ و غیرعادی در غدد لنفاوی خود دارند که سلولهای رید استرنبرگ (Reed-Sternberg) نامیده میشوند. این بیماران معمولا بیشتر از افراد عادی خسته و فرسوده هستند، بیشتر در معرض انواع عفونت قرار دارند و البته بیشتر خونریزی میکنند. خونریزی زیاد از بینی، عادات ماهانه بسیار سنگین و و لکهها و کبودیهای پوستی از علائم لنفوم هوچکین کلاسیک هستند. البته که لنفوم هوچکین کلاسیک، زیرمجموعههایی هم دارد:
این نکته را نباید فراموش کنید که با وجود درمانپذیر و راحت بودن، سرطان هوچکین در صورتی که درمان نشود، میتواند به قسمتهای دیگر بدن از جمله مغز استخوان، کبد، ستون فقرات، پوست و حتی ریه رفته و آنها را هم درگیر کند. مثل دیگر سرطانها، این بیماری هم چهار سطح یا استیج دارد:
استیج یک: سرطان محدود به یک گروه از غدد لنفاوی مثل گردن یا کشاله ران است. سرطان هوچکین استیج یک یا بالای دیافراگم است و یا پایین آن (و نه هر دو).
استیج دو: دو یا سه گروه از غدد لنفاوی بالا یا پایین دیافراگم درگیر شدهاند.
استیج سه: سرطان به غدد دیگر در بالا یا پایین دیافراگم گسترش پیدا کرده.
استیج چهار: سرطان به کل سیستم لنفاوی بدن پخش شده و حالا در اعضای دیگر بدن یا مغز استخوان هم به چشم میخورد. درمان این سرطان به اقدامات جدیتری نیاز دارد.
منابع:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hodgkins-lymphoma/symptoms-causes/syc-20352646
https://www.eehealth.org/blog/2018/11/lymphoma-differences/#:~:text=Hodgkin%20lymphoma%20is%20considered%20one,healthy%20lives%20following%20successful%20treatment.
https://www.nhs.uk/conditions/hodgkin-lymphoma/
جهت اطمینان از انتخاب پزشک با ما تماس بگیرید.
اولین نفری باشید که سوال خود را مطرح می کنید